Doel - Historie

Beeld niet aanwezig

Meezingen? Kom eens langs (zie pagina: Leden/Repetitie) of mail info@deo-sacrum-delft.nl !

Historie

Het zangkoor Deo Sacrum uit Delft (Nederland) is opgericht op 24 augustus 1723 (en bestaat dus al bijna drie eeuwen).
Toen, is er naast de oprichting van het Gregoriaans Koor (een -Heren-zangkoor voor de zondagse Eucharistie-vieringen), ook een Muziekkoor (een orkest) opgericht voor de opluistering van de Eucharistievieringen tijdens de Hoogtijdagen in de Jozefkerk te Delft (tot 1880 een schuilkerk en nu de Maria van Jessekerk). Ook werd al gauw een Dameskoor opgericht, waarmee gezamenlijke uitvoeringen werden gegeven.
Door een bisschoppelijk besluit is in 1866 het Muziekkoor en het Dameskoor afgeschaft, maar het Dameskoor werd na het 2e Vaticaans Concilie (1962-1965) weer actief.
Sinds 1981 is Deo Sacrum weer een gemengd koor.

 

zie ook in de pagina Archief:
"Koorfragmenten Deo Sacrum 275"
door Nico Zwarts
"Historie tot 1923"
door Frans van Zuylen


Beeld niet aanwezig

Doel/Missie

Het doel van het koor is het behoud van de oude muzikale kerkcultuur met aandacht voor de huidige tijd.
Het repertoire (zie pagina Archief) omvat 4 tot 6-stemmige Latijnse missen en motetten uit de gehele muziekgeschiedenis.
Deo Sacrum zingt de zondagse Hoogmis op de 1e en 3e zondag (en soms op de 4e) in de maand in de Maria van Jessekerk in Delft (op de andere zondagen wordt dat door andere koren gedaan).
Daarnaast zingt het koor de (Hoogmis-)vieringen op vrijwel alle kerkelijke hoogtijdagen.
De Eucharistieviering op het Hoogfeest van Pasen wordt nog altijd met orkestbegeleiding uitgevoerd.

Gregoriaans

Om de Gregoriaanse traditie in ere te houden, vormen de heren van het zangkoor Deo Sacrum een Schola, die op de eerste zondag van de maand de Proprium de Tempore gezangen uitvoert, naast de gezangen van het gemengde koor tijdens de Hoogmis, en op de tweede zondag van de maand een volledig Gregoriaanse zondag-avond-mis zingt (met het betreffende Proprium en Ordinarium). Bovendien zingt de Schola de Hoogmis soms op de vierde zondag van de maand.

Beeld niet aanwezig

Schola, Adventsconcert, 9 dec. 2018